ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Τι είναι η Δυσλιπιδαιμία

Τα  λιπίδια  του  ανθρώπινου  οργανισμού  περιλαμβάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η χοληστερόλη είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας καθώς χρησιμεύει  στη σύνθεση  των  κυτταρικών  μεμβρανών και ορισμένων ορμονών, ενώ αποτελεί  συστατικό  της  χολής  που  παράγεται από το  συκώτι. Τη χοληστερόλη, ανάλογα με τις λιποπρωτεΐνες που τη μεταφέρουν, τη διακρίνουμε σε LDL χοληστερόλη (που συχνά λέγεται και «κακή» χοληστερόλη) και HDL χοληστερόλη (ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη). Αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ η υψηλή HDL χοληστερόλη φαίνεται ότι μπορεί να παίζει προστατευτικό ρόλο.

Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Τα λιπίδια μεταφέρονται στο αίμα με τη μορφή λιποπρωτεϊνών, οι οποίες έχουν σφαιρικό σχήμα και περιέχουν διάφορες ποσότητες λιπιδίων και πρωτεϊνών. Οι κυριότερες κατηγορίες λιποπρωτεϊνών είναι η LDL, η HDL, η VLDL και τα χυλομικρά.

Οι  Δυσλιπιδαιμίες  είναι  οι  διαταραχές  (ποσοτικές  ή  ποιοτικές)  του  μεταβολισμού  των λιποπρωτεϊνών και απλούστερα, ο όρος Δυσλιπιδαιμία αναφέρεται σε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Η Δυσλιπιδαιμία είναι μια σιωπηλή νόσος που συνήθως δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα

Η Δυσλιπιδαιμία είναι μια σε γενικές γραμμές σιωπηλή νόσος που συνήθως δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από εμφάνιση ξανθελασμάτων (κιτρινωπά σημεία κάτω από το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα), ξανθωμάτων (απόθεση κίτρινων πλούσιων σε χοληστερόλη υλικών) στους τένοντες, ειδικά των δακτύλων, και γεροντότοξου (άσπρος ή γκρι αποχρωματισμός στην περιφέρεια της κόρης) στα μάτια.

Ποια είναι τα αίτια

Η Δυσλιπιδαιμία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή (ή επίκτητη). Η πρωτοπαθής Δυσλιπιδαιμία είναι μια κατά κανόνα κληρονομική πάθηση που παρουσιάζει οικογενή κατανομή (παραδείγματα πρωτογενούς δισλιπιδαιμίας είναι η ομόζυγη και η ετερόζυγη οικογενής υπερχολιστερολαιμία, η μικτή Δυσλιπιδαιμία κ.α.). Αντίθετα, οι δευτεροπαθείς Δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων που οφείλονται σε κάποιο άλλο νόσημα, όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή στην χρήση φαρμάκων (όπως η κορτιζόνη, τα αναβολικά στεροειδή και άλλα).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού Δυσλιπιδαιμίας (πχ. γονείς με αυξημένη χοληστερόλη), επηρεάζει την εμφάνιση Δυσλιπιδαιμίας και άρα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικοί για την εκδήλωση Δυσλιπιδαιμίας. Συγκεκριμένα τόσο η καθιστική ζωή με την έλλειψη καθημερινής άσκησης όσο και άλλες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. 

Επιπλοκές της νόσου

Η χρόνια αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, μία κατάσταση στην οποία  σχηματίζεται αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών

Η καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση της Δυσλιπιδαιμίας οδηγεί στην έκθεση του οργανισμού για μεγάλα διαστήματα σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η χρόνια αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, μία κατάσταση στην οποία  σχηματίζεται αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές οδηγούν σταδιακά στη στένωση ως και την απόφραξη των αρτηριών και τη δημιουργία θρόμβων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου (συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως πόνος στο στήθος, ισχαιμικές εκδηλώσεις στα πάσχοντα όργανα κλπ.) ως και την εμφάνιση ενός στεφανιαίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.