ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται;

Στις μέρες μας αρκετά είναι τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε αθλητικούς χώρους που λόγω της τραγικότητας του συμβάντος αλλά και της επωνυμίας των αθλητών  έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο  και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί επικίνδυνη. Ο προαθλητικός έλεγχος γίνεται ακριβώς για να προληφθούν τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου και να διαγνωστούν επικίνδυνα νοσήματα που δεν επιτρέπουν τη άσκηση. Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε αυτούς που αγαπούν την άθληση και την έχουν σαν χόμπυ.

Με τον καρδιολογικό έλεγχο εντοπίζουμε δομικές ανωμαλίες ή διαταραχές του ρυθμού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και  εκτιμούμε την λειτουργική κατάσταση ασθενών με γνωστές καρδιακές παθήσεις ώστε να υπολογίσουμε την ένταση της άσκησης.

Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος;

  • Λεπτομερειακή λήψη ατομικού ιστορικού σχετικά με γνωστές παθήσεις και συμπτώματα πάνω σε άσκηση όπως πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή λιποθυμική τάση με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.
  • Οικογενειακό ιστορικό σχετικά με κάποιο αιφνίδιο ή ανεξήγητο θάνατο σε κάποιο μέλος της οικογένειας σε νεαρή ηλικία <50ετών.
  • Κλινική εξέταση με ακρόαση του θώρακα για καρδιακά φυσήματα, αναπνευστικό ψιθύρισμα, ακρόαση των καρωτίδων, ψηλάφηση των μηριαίων αρτηριών, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και καρδιακών σφύξεων.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα Ηρεμίας.
  • Triplex Καρδιάς.

Αν το θεωρεί απαραίτητο ο καρδιολόγος, ο έλεγχος θα συμπεριλάβει Δοκιμασία Κοπώσεως και 24ωρη καταγραφή του ρυθμού ή της πιέσεως