ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται;
Στις μέρες μας αρκετά είναι τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε αθλητικούς χώρους που λόγω της τραγικότητας του συμβάντος αλλά και της επωνυμίας των αθλητών έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί επικίνδυνη. Ο προαθλητικός έλεγχος γίνεται ακριβώς για να προληφθούν τα περιστατικά αιφνιδίου θανάτου και να διαγνωστούν επικίνδυνα νοσήματα που δεν επιτρέπουν τη άσκηση. Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε αυτούς που αγαπούν την άθληση και την έχουν σαν χόμπυ.
Με τον καρδιολογικό έλεγχο εντοπίζουμε δομικές ανωμαλίες ή διαταραχές του ρυθμού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και εκτιμούμε την λειτουργική κατάσταση ασθενών με γνωστές καρδιακές παθήσεις ώστε να υπολογίσουμε την ένταση της άσκησης.
Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος;
- Λεπτομερειακή λήψη ατομικού ιστορικού σχετικά με γνωστές παθήσεις και συμπτώματα πάνω σε άσκηση όπως πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή λιποθυμική τάση με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.
- Οικογενειακό ιστορικό σχετικά με κάποιο αιφνίδιο ή ανεξήγητο θάνατο σε κάποιο μέλος της οικογένειας σε νεαρή ηλικία <50ετών.
- Κλινική εξέταση με ακρόαση του θώρακα για καρδιακά φυσήματα, αναπνευστικό ψιθύρισμα, ακρόαση των καρωτίδων, ψηλάφηση των μηριαίων αρτηριών, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και καρδιακών σφύξεων.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα Ηρεμίας.
- Triplex Καρδιάς.
Αν το θεωρεί απαραίτητο ο καρδιολόγος, ο έλεγχος θα συμπεριλάβει Δοκιμασία Κοπώσεως και 24ωρη καταγραφή του ρυθμού ή της πιέσεως