ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΚΥΩΝ

Όσα πρέπει να κάνει (πρόληψη) και να γνωρίζει μια έγκυος γυναίκα.

Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος εγκύων, ο οποίος προτείνεται πριν από κάθε εγκυμοσύνη ή στην αρχή αυτής, είτε πρόκειται για φυσιολογική είτε για υποβοηθούμενη. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μία κατάσταση που δοκιμάζει και στρεσάρει σημαντικά το σώμα της εγκύου γυναίκας, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές επιπλοκές εκ του καρδιαγγειακού, ιδίως σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος καρδιολογικού ιστορικού. 

Τι περιλαμβάνει

1.Λεπτομερής λήψη του ιστορικού της εγκύου όσο και του οικογενειακού της ιστορικού είναι το πρώτο βήμα.
2.Η κλινική εξέταση

3.Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα

4.Ο υπέρηχος καρδιάς θα μας δώσει πληροφορίες για το μέγεθος της καρδιάς, το πάχος του μυοκαρδίου, την κινητικότητα των τοιχωμάτων και την μορφολογία και την λειτουργικότητα των βαλβίδων.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια σειρά από πολύ σοβαρές καρδιοπάθειες όπου η κύηση αντενδείκνυται πλήρως όπως πνευμονική υπέρταση, σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, προηγούμενη περιγεννητική καρδιομυοπάθεια με απότοκο καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, σοβαρή συμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας, καθώς και σοβαρά ανευρύσματα της αορτής, συστήνεται να γίνεται καρδιολογικός έλεγχος και στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που προγραμματίζουν κάποια κύηση, είτε φυσιολογική, είτε υποβοηθούμενη.